Blog


24 januari 2016

In juni heb ik de opleiding tot rouwbegeleider succesvol afgerond! Als ritueelbegeleider kon ik het niet laten om de opleiding af te sluiten door ‘iets te doen’. Een kleine workshop waarin ik de mensen van onze groep wilde laten ervaren wat voor mij de belangrijkste lessen waren in dit jaar, namelijk dat een rouwbegeleider een goede danser is!

Begeleiding kent dezelfde vragen als dansen: wie leidt en wie volgt? Wie bepaalt de richting? Hoe blijven we in balans of vallen we om, dansen we op elkaars tenen? De cliënt leidt, maar wanneer neem ik leiding (al dan niet terecht, vanwege inbreng van deskundigheid of om een veilige bedding te geven aan de cliënt)? Wat gebeurt er als ik niet goed afgestemd ben op de cliënt?

Het was prachtig om met elkaar te ervaren hoe fijngevoelig afstemming op elkaar nodig is om te kunnen dansen. En hoeveel plezier / ontspannenheid dat opleverde!

Back to top