Blog


31 mei 2019

#Gehoorzaam #luisteren

Vanochtend nam ik eens de tijd om rustig te ontbijten, te lezen, te mijmeren. En weer het vaste voornemen iedere ochtend vanuit deze rust te starten.
Het is voor mij zo gewoon om steeds maar weer in de “doorrenstand” te gaan. Volle agenda, te veel klusjes voor beschikbare tijd. Het is niet eens altijd dat ik echt druk ben, maar me vooral druk voel. Mijn hoofd een draaimolen, mijn lijf niet ontspannen.
Al lezend viel mijn oog op het woord “gehoorzaam”….
Gehoorzaam; “hoor” zit er in. Dat is niet braaf doen, de regels opvolgen, volgen wat anderen van je willen, of wat ik zelf denk dat moet. Nee, gehoorzaam is luisteren; bereid zijn te horen wat zich aan mij opdringt. De goede dingen doen.

Ik leer steeds meer dat dit niet zozeer gaat over dingen goed doen, maar vooral over wat er gedaan moet worden. Wat nodig is voor -en hier aarzel ik, want het is zo’n groot woord- voor de wereld: voor jou, voor vrienden, voor de gemeenschap.
En dat is om de dooie dood niet idealistisch of zweverig. Het vereist een soepel meebewegen en tegelijkertijd ook een soort onverzettelijkheid. Dicht bij mezelf blijven. Doen wat ik kan. Hard werken en ook de dingen doen die ik niet zo eenvoudig vind, zoals een gevoelig onderwerp aansnijden in een gesprek, actievoeren, mijn fouten inzien en veranderen.
Naarmate ik vaker gehoorzaam ben, hoe mooier het wordt! Als ik echt heb geluisterd, en gehoord dan weet ik immers wat me te doen staat. Dan ben ik ook niet zo druk meer in mijn hoofd. Er is rust en plezier. En blijk veel meer te kunnen dan ik dacht en ik zie steeds meer wat er nodig is…. En soms sla ik ook enorm de plank mis of heb ik moeite met meebewegen.  Morgen is er weer een dag om te luisteren en gehoorzaam te zijn..  “listen to the vibe”  (van Zhané)  zing ik dan altijd “open your mind en let your hart just say wat it feels”.

RvR
Hemelvaart
2019

 

Back to top