Rufi van Rooij

Ik heb “KOM vier het leven” opgericht om mijn werk- en levenservaring positief in te kunnen zetten voor anderen. Het verlies van mijn vader aan de gevolgen van kanker is één van mijn belangrijkere levenservaringen. Hij was pas 46 jaar en ik bijna 13. Inmiddels ben ik ouder dan mijn vader ooit was en heb ik meerdere verliezen gekend (daarin ben ik natuurlijk niet anders dan u). Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om op passende wijze afscheid te nemen. Hoe belangrijk het is te mogen rouwen, iedere keer weer. Maar ook hoe belangrijk het is weer in balans te komen. Hoe rituelen en symbolen je kunnen helpen.

Gaandeweg heb ik ontdekt dat ik met mijn talenten en ervaringen echt wat kan betekenen voor anderen. In mijn werk -onder meer als milieuhandhaver, projectentrekker en pastoraal werkende- blijkt steeds dat het luisteren naar de verhalen van mensen dé sleutel is. De sleutel om in samenwerking een stap verder te komen.
Ik blijk een speciale klik met tieners/pubers én met ouderen te hebben. Ik hoor terug: “je kunt zo goed luisteren en je staat zo open voor iedereen. Mensen voelen zich snel bij je op hun gemak! Emoties mogen er zijn en ook lastige zaken kunnen gewoon worden besproken! Je bent ruimhartig en stevig, niet zo snel van de wijs te brengen. Je blijft bij me in de buurt en houdt rust en overzicht, dat maakt het voor mij mogelijk om verder te komen in mijn proces en mijn leven weer op te pakken”.

Ik houd van individuele begeleiding, maar werk ook graag met kleinere groepen. Zo ontwikkel ik projecten en workshops die te maken hebben met vitaliteit: van jou, van mij, van je werk, van je buurt, dorp, stad. Want zonder mensen om je heen is rouwen, veranderen, opnieuw beginnen wel heel lastig. Leefbaarheid, samen leven en ‘iedereen kan meedoen op eigen niveau en capaciteiten’ staan voor mij centraal. Zo ben ik betrokken (geweest) bij de Stichting Borne Duurzaam!; Verbonden in Licht en KOM Drienen.

Back to top